Titel: Het Howard Verdrag

Auteur:Albert Redlum
Pseudoniem van: Gerhardt Mulder
Uitgeverij: Verba - Soest
Jaar: 2001
ISBN: 90-5513-400-7

Recensie AD/NRC:
Je zou bijna gaan denken dat Gerhardt Mulder na 11 september j.l. als een bezetene is gaan schrijven. Nog geen drie maanden na dato levert de Rotterdammer een politieke thriller af over de strijd tussen islamitische terroristen en corrupte westerse politici. Maar voor een haastklus zit zijn boek ‘Het Howard Verdrag’ te geraffineerd in elkaar.
Zo heeft Mulder ongetwijfeld de nodige tijd uitgetrokken om zich te documenteren. Hij weet aannemelijk te maken hoe islamitische terroristen worden opgeleid en hoe het er aan toegaat in een informatiecentrum voor westerse geheim agenten. De schrijver neemt hierbij – anders dan in veel Amerikaanse boeken en films – geen standpunt in. Daardoor blijf je ook als lezer onpartijdig.
‘Het Howard Verdrag’ speelt in het jaar 2024. Twee machtsgroepen, verenigd in The World Organization, heersen over de wereld. De ene groep bestaat uit op de islam gefundeerde landen van de Dar el Islam (DEI), de andere uit de overige niet religieus gebonden landen, verenigd in de World Council. Tijdens geplande vredesbesprekingen van 2024 zal het Howardverdrag worden geratificeerd. Dat is een overeenkomst die de nucleaire en kosmische bewapening tussen beide machten moet regelen. De uitvoering van het verdrag wordt aan het wankelen gebracht wanneer de voorzitter van de World Council in een televisie-interview via de satelliet wordt geconfronteerd met een islamitische opponent. Deze brengt op de buis aan het licht dat het westen activiteiten ontwikkelt om de wereldmacht te grijpen. Maar ook de DEI blijkt niet veel goeds in de zin te hebben. Aan speciale agenten Scott Sunderland en zijn collega Lance Blakefield de eer om de strijd aan te gaan tegen Arabische terroristen en de zaak op te lossen. Dit levert een spannend verhaal op, al komen in de vaart sommige puzzelstukjes wat ongeloofwaardig over. Bijvoorbeeld het gemak waarmee een televisieploeg een videoband van een beveiligingsdienst los krijgt. De personages blijven daarbij wat oppervlakkig, ondanks dat van sommige de achtergrond wordt geschetst. Zo treurt Scott Sunderland tussen de bedrijven door om zijn gestorven vrouw en verschijnt er een nieuwe liefde in zijn leven. Het is net niet voldoende om de personages helemaal tot leven te brengen. Mulder schreef het boek onder het pseudoniem Redlum. Daardoor presenteert hij zich als een soort Rotterdamse Ludlum en dat is eigenlijk te bescheiden. Met ‘Het Howard Verdrag’ toont hij dat hij allesbehalve in de schaduw van zijn wereldberoemde collega hoeft te staan.

Peter van Druten.

Prijs: € 10.00